Автор Надя Пеева, trafficnews.bgЛегенди за десетки заровени съкровища привличат златотърсачи край

...
Автор Надя Пеева, trafficnews.bgЛегенди за десетки заровени съкровища привличат златотърсачи край
Коментари Харесай

Златна мисирка и 16 яйца заровени край Асеновград

Автор Надя Пеева, trafficnews.bg

Легенди за десетки заровени съкровища притеглят златотърсачи край Пловдив. Златни колесници и монети от тракийско време, скъпоценности, отмъкнати от хайдути, и делви с бижута на преселници от Тракия и Македония разпалват въображението на иманярите. Картите на имането, заровени в пещерите, се търгуват по десетки хиляди левове на черно. Пещери и могили в региона от дълго време са претършувани. Легендите за несметни благосъстояния обаче примамват млади и остарели да копаят още веднъж и още веднъж, постоянно даже с риск за живота си. Последният случай бе единствено преди два месеца. Баща и наследник иманяри от Пловдив бяха открити съвсем задушени в пещера в региона над Храбрино, в търсене на митичното богатство на Вълчан челник, споделя TrafficNews.bg . Доколко обаче са достоверни – преценете сами.

Според иманярите към Асеновград има заровени десетки съкровища. Караджов камък е едно от местата, които примамва с несметни съкровища. Няколко национални предания се описват по отношение на Караджов камък. Според едно от тях Караджа челник от асеновградското село Яврово пазел население от нашествията на турците и постоянния башибозук. След зверското ликвидиране на локална госпожица, Караджа челник нападнал и избил 25 турци османлии, като оставил единствено един, който завел и предал на валията в Пловдив с думите, че българите от Станимашко няма да търпят повече зверства и издевателства. Валията се разгневил и изпратил армия, която обкръжила войводата и го умъртвила на едноименния скален феномен, носещ името Караджов камък от този момент. Преди да почине обаче, Караджа челник заровил някъде под камъка огромно богатство. Местните заобикалят да приказват за Караджов камък, считат го за нечисто място, а съкровището съгласно тях носи неприятна прокоба, на този който го открие. Затова и постоянно поучават туристите даже да открият някоя монета, да я захвърлят надалеч, с цел да не ги сполети неволя и злощастие.

  

Друго поверие свързва Караджов камък с близкия и също толкоз тайнствен Белинташ. Според преданието големият камък, заклещен сред зъберите е част от съпътстващата инфраструктура на галактическа площадка, част от която е Белинташ, като при спускането му от НЛО той попаднал сред скалите, където и до през днешния ден провокира възхищението и интереса на мнозина. Според други в антични времена мястото се е употребило за астрономическа обсерватория. Разказват, че поради магнитните сили тук стрелките на компасите полудяват, а часовниците стопират. Като приказка звучи легендата, съгласно която в местността Белинташ, където е било най-голямото светилище на тракийското племе бесите, е заровено имане на пълководеца Александър Македонски. Той посетил светилището, тъй като там била най-древната жреческа школа на континента. Александър желал съвет за похода си против Тива. За признателност той оставил на светилището златната си карета дружно с конете, както и доста блага от злато, сребро и бронз. Повечето били уникати, плячкосани по време на войните с гърци и перси. По-късно, с цел да ги опазят, чиновниците на боговете от Белинташ закопали тези блага. Според предсказване на Ванга златото ще бъде намерено, когато скалата вземе осем човешки живота. Досега при разнообразни условия тук са починали петима души.



Древно благосъстояние, съгласно преданието, е заровено и край село Златовръх, което се намира на 12 километра източно от Асеновград. До 1925 година се споделя Арапово - по името на турското село, учредено още при завладяването на България от османлиите върху следи от населено място с тракийски генезис. На същото място, при разкопки за градеж са намирани сечива от камък, ножове, тесли и брадви, което демонстрира, че тук е имало населено място още от новокаменнта ера. Името Златовръх селото получава през 1934 година поради легендата, че на възвишението Хисарлъка, намиращо се на 1 км северно от селото, е заровено златно богатство. То било пренесено от Еней от Троя, когато градът пада опожарен и разграбен. Еней дружно с шепа оживели троянци съхраняват златната мисирка с 16 яйца и потеглят на север. За това загатва и Омир в творбите си.



В местността Юсуфов извор сред Добралък и Косово пък са заровени дванадесет товара с жълтици в дребни бурета. Огромен котел със злато пък бил заровен в резервата  " Карамуш " край Югово. За нишан служел древен мост, който е бил част от стар римски път. Легендата звучала толкоз примамливо, че иманяри даже съборили моста, но по този начин и не стигнали до златото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР